Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Strucla z marmoladą

Pyszniutka

Składniki:

marmolada, 30 dag

migdał, 2 dag

sól, 1 szczypta

masło, 5 dag

skórka cytrynowa, 0.5 łyżecz.

żółtka, 2 szt.

mleko, 1 szkl.

cukier, 6 dag

drożdże, 1.5 dag

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto tak jak na bułeczki drożdżowe słodkie, postawić je do wyrośnięcia. Długą, wąską blaszkę posmarować masłem. Jeżeli marmolada jest rzadka, należy wziąć jej więcej i nieco wysmażyć, aby nie wypłynęła z ciasta w czasie pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wywałkować w prostokąt, posmarować białkiem jego obwód. Ciasto posmarować marmo­ladą nie doprowadzając jej do brzegów ciasta. Struclę zwinąć ciasno w wałek; zakończenia ciasta z obu boków zawinąć do środka, zlepiając je, i podwijając pod spód, aby marmolada nie wypłynęła. Struclę włożyć do wąskiej, długiej blachy, zakończeniem pod spód i postawić do powtórnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować jajem, posypać grubo siekanymi migdała­mi, wstawić do dobrze wygrzanego piekarnika i upiec (3/4 godz.). Upieczone ciasto nieco przestudzić w formie, ostrożnie wyłożyć, powierzch­nię ciasta zaraz posypać cukrem z wanilią i studzić oparte o wysoki brzeg stolnicy.