Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Placek drożdżowy ze śliwkami

Bardzo smaczne

Składniki:
  • śliwka, 50 dag
  • skórka cytrynowa, 1 szt.
  • smalec, 5 dag
  • mąka , 30 dag
  • jajka, 4.5 szt.
  • cukier, 3 dag
  • drożdże, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto drożdżowe, dodając do ciasta najpierw stopiony smalec, a gdy połączy się z ciastem, stopione masło, skórkę cytrynową; ciasto wyrobić pozostawiając do wyrośnięcia. Przygotować śliwki: śliwki umyć, wytrzeć i każdą nadciąć wzdłuż na 4 częś­ci, tak aby przy wierzchołku trzymały się, pestki wyjąć. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posmarowaną blachę, powierzchnię posmarować jajem i nałożyć śliwkami (skórką na wierzch). Śliwki przycisnąć dociasta tak, aby się przylepiły, ciasto nakryć, pozostawić do powtórnego wyra­stania. Wyrośnięte ciasto wstawić do gorącego piekarnika, szybko upiec, aby śliw­ki nie wyschły (ok. 3/4 godz.). Upieczony placek wyjąć, przestudzić, obsypać suto cukrem, pokrajać w prostokątne lub kwadratowe kawałki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650