Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Placek drożdżowy ze śliwkami

Bardzo smaczne

Składniki:

śliwka, 50 dag

skórka cytrynowa, 1 szt.

smalec, 5 dag

mąka , 30 dag

jajka, 4.5 szt.

cukier, 3 dag

drożdże, 2 dag

Sposób przygotowania:

Przygotować rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto drożdżowe, dodając do ciasta najpierw stopiony smalec, a gdy połączy się z ciastem, stopione masło, skórkę cytrynową; ciasto wyrobić pozostawiając do wyrośnięcia. Przygotować śliwki: śliwki umyć, wytrzeć i każdą nadciąć wzdłuż na 4 częś­ci, tak aby przy wierzchołku trzymały się, pestki wyjąć. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posmarowaną blachę, powierzchnię posmarować jajem i nałożyć śliwkami (skórką na wierzch). Śliwki przycisnąć dociasta tak, aby się przylepiły, ciasto nakryć, pozostawić do powtórnego wyra­stania. Wyrośnięte ciasto wstawić do gorącego piekarnika, szybko upiec, aby śliw­ki nie wyschły (ok. 3/4 godz.). Upieczony placek wyjąć, przestudzić, obsypać suto cukrem, pokrajać w prostokątne lub kwadratowe kawałki.