Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Bułeczki drożdżowe słodkie

Bardzo smaczna bułeczka

Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • skórka cytrynowa, 1 szt.
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • tłuszcz, 7 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • jajka, 1 szt.
  • mąka , 50 dag
  • cukier, 16 dag
  • drożdże, 4 dag
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn z drożdży do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto drożdżowe, postawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wyrabiać małe bułeczki, i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować jajem, posypać cukrem lub kruszonką, wsta­wić do ogrzanego piekarnika,, upiec (ok. 30 minut). Z tego samego ciasta można sporządzić bardzo smaczną bułkę, strucle z makiem i rogaliki z różnym nadzieniem lub tylko posypane kruszonką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650