Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Bułeczki drożdżowe słodkie

Bardzo smaczna bułeczka

Składniki:

sól, 1 szczypta

skórka cytrynowa, 1 szt.

cukier waniliowy, 1 szt.

tłuszcz, 7 dag

mleko, 1 szkl.

jajka, 1 szt.

mąka , 50 dag

cukier, 16 dag

drożdże, 4 dag

Sposób przygotowania:

Przygotować rozczyn z drożdży do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto drożdżowe, postawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wyrabiać małe bułeczki, i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować jajem, posypać cukrem lub kruszonką, wsta­wić do ogrzanego piekarnika,, upiec (ok. 30 minut). Z tego samego ciasta można sporządzić bardzo smaczną bułkę, strucle z makiem i rogaliki z różnym nadzieniem lub tylko posypane kruszonką.