Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Bułeczki drożdżowe słodkieBardzo smaczna bułeczka |
sól, 1 szczypta
skórka cytrynowa, 1 szt.
cukier waniliowy, 1 szt.
tłuszcz, 7 dag
mleko, 1 szkl.
jajka, 1 szt.
mąka , 50 dag
cukier, 16 dag
drożdże, 4 dag
Przygotować rozczyn z drożdży do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto drożdżowe, postawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wyrabiać małe bułeczki, i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować jajem, posypać cukrem lub kruszonką, wstawić do ogrzanego piekarnika,, upiec (ok. 30 minut). Z tego samego ciasta można sporządzić bardzo smaczną bułkę, strucle z makiem i rogaliki z różnym nadzieniem lub tylko posypane kruszonką.