Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Szarlotka szarlotka.jpg
Szarlotka
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MertroxKucharz (746)

Szarlotka

Najlepiej użyć jabłek typu Renata

Składniki:
  • cynamon, 1 łyżecz.
  • jabłko, 1 kg
  • żółtka, 4 szt.
  • proszek do pieczenia, 0.5 łyżk.
  • cukier, 1 szkl.
  • margaryna, 1 szt.
  • mąka , 0.5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę, margarynę zagnieść. Dodać żółtka, proszek do pieczenia. Dobrze wszystko zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki 1/5 ciasta zostawić a resztę rozgnieść ręką na blasze, tworząc spód – zapiec na złoty kolor.. Pokrojone w kawałki jabłka bez skórek z niewielką ilością wody i przyprawami poddusić w garnku (jeżeli jabłka są kwaśne dodać nieco cukru). Wyłożyć na podpieczony spód. Ubić białka z cukrem na bezę. Wyłożyć na jabłka. Zetrzeć na tarce resztę ciasta (kruszonka). Zapiec w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 200 o C do czasu aż piana z białek wysuszy się na bezę ( piana z białek nie może być mokra bo wsiąknie w jabłka). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650