Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) SzarlotkaNajlepiej użyć jabłek typu Renata |
cynamon, 1 łyżecz.
jabłko, 1 kg
żółtka, 4 szt.
proszek do pieczenia, 0.5 łyżk.
cukier, 1 szkl.
margaryna, 1 szt.
mąka , 0.5 kg
Mąkę, margarynę zagnieść. Dodać żółtka, proszek do pieczenia. Dobrze wszystko zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki 1/5 ciasta zostawić a resztę rozgnieść ręką na blasze, tworząc spód – zapiec na złoty kolor.. Pokrojone w kawałki jabłka bez skórek z niewielką ilością wody i przyprawami poddusić w garnku (jeżeli jabłka są kwaśne dodać nieco cukru). Wyłożyć na podpieczony spód. Ubić białka z cukrem na bezę. Wyłożyć na jabłka. Zetrzeć na tarce resztę ciasta (kruszonka). Zapiec w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 200 o C do czasu aż piana z białek wysuszy się na bezę ( piana z białek nie może być mokra bo wsiąknie w jabłka).