|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaŚmietanę wymieszać z mąką, dodać sól do smaku, wlać do płaskiego rondla i zagotować. mieszając. Śmietana ma być tłusta, aby sięnie ścięła. Na gorącą śmietanę wbijać jaja kładąc jedno obok drugiego i wlewając je nisko nad powierzchnią; podgrzewać na miernym ogniu. Nie mieszając czekać, aż białka zetną się w śmietanie; żółtka mają pozostać płynne i wyglądać znad powierzchni śmietany. Przed podaniem żółtka posypać drobno krajaną zieleniną. Podać w naczyniu, w którym jaja się gotowały, rondel lub głęboką patelnięustawić na talegrz. Podawać z ziemniakami lub sypką kaszą krakowską, gryczaną, jęczmienną, perłową. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|