Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Lenka86Szef Kuchni (1295)

Jaja w śmietanie

Sól oraz przyprawy dodajemy do smaku.

Składniki:
  • natka pietruszki, 5 g
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 30 dag
  • jajka, 10 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Śmietanę wymieszać z mąką, dodać sól do smaku, wlać do płaskiego rondla i zagotować. mieszając. Śmietana ma być tłusta, aby sięnie ścięła. Na gorącą śmietanę wbijać jaja kładąc jedno obok drugiego i wlewając je nisko nad powierzchnią; podgrzewać na miernym ogniu. Nie mieszając czekać, aż białka zetną się w śmietanie; żółtka mają pozostać płynne i wyglądać znad powierzchni śmietany. Przed podaniem żółtka posypać drobno krajaną zieleniną. Podać w naczyniu, w którym jaja się gotowały, rondel lub głęboką patelnięustawić na talegrz. Podawać z ziemniakami lub sypką kaszą krakowską, gryczaną, jęczmienną, perłową. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650