![]() |
Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Jaja w śmietanieSól oraz przyprawy dodajemy do smaku. |
natka pietruszki, 5 g
sól, 1 szczypta
śmietana, 30 dag
jajka, 10 szt.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać sól do smaku, wlać do płaskiego rondla i zagotować. mieszając. Śmietana ma być tłusta, aby sięnie ścięła. Na gorącą śmietanę wbijać jaja kładąc jedno obok drugiego i wlewając je nisko nad powierzchnią; podgrzewać na miernym ogniu. Nie mieszając czekać, aż białka zetną się w śmietanie; żółtka mają pozostać płynne i wyglądać znad powierzchni śmietany. Przed podaniem żółtka posypać drobno krajaną zieleniną. Podać w naczyniu, w którym jaja się gotowały, rondel lub głęboką patelnięustawić na talegrz. Podawać z ziemniakami lub sypką kaszą krakowską, gryczaną, jęczmienną, perłową.