Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Kabaczki nadziewane mięsem w sosie pomidorowym

Podawać z ziemniakami.

Składniki:
  • tłuszcz, 4 dag
  • mąka , 4 dag
  • przecier pomidorowy, 4 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • kabaczek, 1.5 kg
  • wieprzowina , 40 dag
  • bułka , 3 dag
  • cebula, 3 dag
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • koperek, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Kabaczki opłukać, obrać, łyżeczką wydrążyć nasiona, od wewnątrz posolićPrzygotować mieloną masę mięsną (tak jak na kotlety mielone), masę starannie wyrobić i nadziać nią kabaczki, upychając łyżką. Kabaczki ułożyć w rondlu, zalać niedużą ilością wody i udusić powoli, pod przykryciem, do miękkości. W czasie duszenia kabaczki obrócić, aby równomiernie miękły. Kabaczki miękną bardzo szybko. Sporządzić z tłuszczu i mąki jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z kabaczków, dodać powidełka pomidorowe, soli i cukru do smaku, zagotować. Tym sosem zalać kabaczki i jeszcze chwilę podgrzać je w sosie na brzegu płyty. Przed podaniem kabaczki pokrajać na porcje i dwiema łyżkami ostrożnie (aby się nie rozpadły) wydać na talerze.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650