Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Kabaczki nadziewane mięsem w sosie pomidorowymPodawać z ziemniakami. |
tłuszcz, 4 dag
mąka , 4 dag
przecier pomidorowy, 4 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
kabaczek, 1.5 kg
wieprzowina , 40 dag
bułka , 3 dag
cebula, 3 dag
mielona papryka, 1 szczypta
koperek, 1 łyżecz.
Kabaczki opłukać, obrać, łyżeczką wydrążyć nasiona, od wewnątrz posolićPrzygotować mieloną masę mięsną (tak jak na kotlety mielone), masę starannie wyrobić i nadziać nią kabaczki, upychając łyżką. Kabaczki ułożyć w rondlu, zalać niedużą ilością wody i udusić powoli, pod przykryciem, do miękkości. W czasie duszenia kabaczki obrócić, aby równomiernie miękły. Kabaczki miękną bardzo szybko. Sporządzić z tłuszczu i mąki jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z kabaczków, dodać powidełka pomidorowe, soli i cukru do smaku, zagotować. Tym sosem zalać kabaczki i jeszcze chwilę podgrzać je w sosie na brzegu płyty. Przed podaniem kabaczki pokrajać na porcje i dwiema łyżkami ostrożnie (aby się nie rozpadły) wydać na talerze.