|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KuchniaSzef Kuchni (1010) Ziemniaczane kotletyPodawać z ostrymi sosami, sałatkami, surówkami albo jako dodatek do gorących, kwaśnych warzyw. Składniki:
Sposób przygotowaniaZiemniaki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, ugotować. Cebulę pokrajać, lekko przyrumienić na tłuszczu. Ugotowane ziemniaki rozetrzeć, wymieszać z cebulą, jajem i przyprawami. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć masę, ukształtować gruby wałek, podzielić nożem na kawałki grubości 3 cm. Każdy kawałek wyrobić nożem w mące na grube, małe i okrągłe kotlety, posmarować jajem, zanurzyć w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz, kotlety smażyć szybko z obydwu stron na jasnozłoty kolor. Wyłożyć kotlety na długi półmisek. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|