Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ziemniaczane kotlety Ziemniaczane kotlety.jpg
Ziemniaczane kotlety
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Ziemniaczane kotlety

Podawać z ostrymi sosami, sałatkami, surówkami albo jako dodatek do gorących, kwaśnych warzyw.

Składniki:
  • ziemniak, 6 dag
  • tłuszcz, 10 dag
  • cebula, 7 dag
  • jajka, 1.5 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa, 1 szczypta
  • mąka , 8 dag
  • bułka tarta , 9 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, ugotować. Cebulę pokrajać, lekko przyrumienić na tłuszczu. Ugotowane ziemniaki rozetrzeć, wymieszać z cebulą, jajem i przyprawami. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć masę, ukształtować gruby wałek, podzielić nożem na kawałki grubości 3 cm. Każdy kawałek wyrobić nożem w mące na grube, małe i okrągłe kotlety, posmarować jajem, zanurzyć w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz, kotlety smażyć szybko z obydwu stron na jasnozłoty kolor. Wyłożyć kotlety na długi półmisek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650