Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Ziemniaczane kotletyPodawać z ostrymi sosami, sałatkami, surówkami albo jako dodatek do gorących, kwaśnych warzyw. |
ziemniak, 6 dag
tłuszcz, 10 dag
cebula, 7 dag
jajka, 1.5 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
mąka , 8 dag
bułka tarta , 9 dag
Ziemniaki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, ugotować. Cebulę pokrajać, lekko przyrumienić na tłuszczu. Ugotowane ziemniaki rozetrzeć, wymieszać z cebulą, jajem i przyprawami. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć masę, ukształtować gruby wałek, podzielić nożem na kawałki grubości 3 cm. Każdy kawałek wyrobić nożem w mące na grube, małe i okrągłe kotlety, posmarować jajem, zanurzyć w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz, kotlety smażyć szybko z obydwu stron na jasnozłoty kolor. Wyłożyć kotlety na długi półmisek.