Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Ziemniaczane kotlety

Podawać z ostrymi sosami, sałatkami, surówkami albo jako dodatek do gorących, kwaśnych warzyw.

Składniki:

ziemniak, 6 dag

tłuszcz, 10 dag

cebula, 7 dag

jajka, 1.5 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

mąka , 8 dag

bułka tarta , 9 dag

Sposób przygotowania:

Ziemniaki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, ugotować. Cebulę pokrajać, lekko przyrumienić na tłuszczu. Ugotowane ziemniaki rozetrzeć, wymieszać z cebulą, jajem i przyprawami. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć masę, ukształtować gruby wałek, podzielić nożem na kawałki grubości 3 cm. Każdy kawałek wyrobić nożem w mące na grube, małe i okrągłe kotlety, posmarować jajem, zanurzyć w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz, kotlety smażyć szybko z obydwu stron na jasnozłoty kolor. Wyłożyć kotlety na długi półmisek.