|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791) Przeciery z gotowanych warzywSzybko i smacznie
Składniki:
Sposób przygotowaniaWarzywa korzeniowe starannie umyć, oskrobać, oblać wrzątkiem. Inne warzywa starannie umyć, ostatni raz spłukać pod bieżącą wodą. Korzeniowe warzywa pokrajać w krążki lub paski, liściaste przekrajać, zalać jak najmniejszą ilością wrzącej wody, dodać soli i szczyptę cukru i szybko ugotować do miękkości, pod przykryciem. Miękkie warzywa przetrzeć przez włosiane sito drewnianą łyżką, wymieszać z pozostałym wywarem, szybko zagrzać i zaraz podać. Na zlecenie lekarza przed podgrzaniemdodać surowe masło. Na końcu posypać krajaną zieleniną. Podać natychmiast po ugotowaniu. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|