Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Przeciery z gotowanych warzyw

Szybko i smacznie

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Liczba porcji: jedna

Składniki:

sól, 1 szt.

masło, 1 dag

warzywa, 15 dag

Sposób przygotowania:

Warzywa korzeniowe starannie umyć, oskrobać, oblać wrzątkiem. Inne warzywa starannie umyć, ostatni raz spłukać pod bieżącą wodą. Korzeniowe warzywa pokrajać w krążki lub paski, liściaste przekrajać, zalać jak najmniejszą ilością wrzącej wody, dodać soli i szczyptę cukru i szybko ugotować do miękkości, pod przykryciem. Miękkie warzywa przetrzeć przez włosiane sito drewnianą łyżką, wymieszać z pozostałym wywa­rem, szybko zagrzać i zaraz podać. Na zlecenie lekarza przed podgrzaniemdodać surowe masło. Na końcu posypać krajaną zieleniną. Podać natychmiast po ugotowaniu.