Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Przeciery z gotowanych warzywSzybko i smacznie |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Liczba porcji: jedna
sól, 1 szt.
masło, 1 dag
warzywa, 15 dag
Warzywa korzeniowe starannie umyć, oskrobać, oblać wrzątkiem. Inne warzywa starannie umyć, ostatni raz spłukać pod bieżącą wodą. Korzeniowe warzywa pokrajać w krążki lub paski, liściaste przekrajać, zalać jak najmniejszą ilością wrzącej wody, dodać soli i szczyptę cukru i szybko ugotować do miękkości, pod przykryciem. Miękkie warzywa przetrzeć przez włosiane sito drewnianą łyżką, wymieszać z pozostałym wywarem, szybko zagrzać i zaraz podać. Na zlecenie lekarza przed podgrzaniemdodać surowe masło. Na końcu posypać krajaną zieleniną. Podać natychmiast po ugotowaniu.