Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pory zasmażane pory zasmażane2.jpg
Pory zasmażane
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Pory zasmażane

Podawać do mięsa, gorącej kiełbasy, parówek albo jako danie jarskie w połączeniu z ziemniakami.

Składniki:
  • por, 5 szt.
  • woda, 1 szkl.
  • tłuszcz, 4 dag
  • mąka , 3 dag
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Pory oczyścić, odciąć piętkę z korzonkami i zielone, twarde liście (liście zużyć do wywaru na zupę). Opłukać je bardzo starannie pod bieżącą wodą, zwłaszcza w miejscach, w których listki zachodzą na siebie. Pokrajać w poprzek na kawałki grubości 2 cm, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszczu lub zalać wrzącym rosołem i ugotować na silnym ogniu bez: przykrycia. Masło stopić, wsypać mąkę, mieszając zrumienić na jasnozłoty kolor, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z porów na rzadką masę, mieszając zagotować, wymieszać z ugotowanymi porami, dodać soli i pieprzu do, smaku, chwilę gotować na wolnym ogniu; do porów można dodać trochę octu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650