![]() |
Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Pory zasmażanePodawać do mięsa, gorącej kiełbasy, parówek albo jako danie jarskie w połączeniu z ziemniakami. |
por, 5 szt.
woda, 1 szkl.
tłuszcz, 4 dag
mąka , 3 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
Pory oczyścić, odciąć piętkę z korzonkami i zielone, twarde liście (liście zużyć do wywaru na zupę). Opłukać je bardzo starannie pod bieżącą wodą, zwłaszcza w miejscach, w których listki zachodzą na siebie. Pokrajać w poprzek na kawałki grubości 2 cm, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszczu lub zalać wrzącym rosołem i ugotować na silnym ogniu bez: przykrycia. Masło stopić, wsypać mąkę, mieszając zrumienić na jasnozłoty kolor, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z porów na rzadką masę, mieszając zagotować, wymieszać z ugotowanymi porami, dodać soli i pieprzu do, smaku, chwilę gotować na wolnym ogniu; do porów można dodać trochę octu.