|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791) Portulaka zasmażanaPomysł na wykorzystanie portulaki Składniki:
Sposób przygotowaniaPortulakę opłukać, oberwać listki z młodymi łodyżkami. Zagotować 0.5 szklanki wody z solą i cukrem, włożyć listki i ugotować do miękkości, obracając, żeby równo miękły. Miękkie listki odcedzić z wywaru, drobniutko posiekać nierdzewnym tasakiem. Sporządzić jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją mlekiem lub śmietaną i wywarem z liści zagotować, dodać soli i czosnku do smaku. Podawać z jajami sadzonymi albo jako dodatek do mięsa z ziemniakami, lub sypką kaszą gryczaną albo krakowską. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|