Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Portulaka zasmażana

Pomysł na wykorzystanie portulaki

Składniki:
  • portulak, 75 dag
  • masło, 6 dag
  • mąka , 3 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • sól, 1 szczypta
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Portulakę opłukać, oberwać listki z młodymi łodyżkami. Zagotować 0.5 szklanki wody z solą i cukrem, włożyć listki i ugotować do miękkości, obracając, żeby równo miękły. Miękkie listki odcedzić z wywaru, drobniutko posiekać nierdzewnym tasakiem. Sporządzić jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją mlekiem lub śmietaną i wywarem z liści zagotować, dodać soli i czosnku do smaku. Podawać z jajami sadzonymi albo jako dodatek do mięsa z ziemniakami, lub sypką kaszą gryczaną albo krakowską. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650