Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Kalafiory z masłem

Proponuje polać masłem

Składniki:
  • mleko, 3 łyżk.
  • cukier, 3 dag
  • masło, 4 dag
  • sól, 1 szczypta
  • bułka tarta , 6 dag
  • kalafior, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Kalafior opłukać, oczyścić, odciąć głąb i duże liście, pozostawiając przy „róży" wrośnięte listki; głąb obrać i ugotować wraz z kalafiorem. Zagotować wodę z mlekiem, solą i cukrem. Kalafior włożyć wraz z głąbem i ugotować w odkrytym naczyniu. Ugotowany kalafior odcedzić (wywar wżyć do zupy) i wyłożyć w całości na ogrzany półmisek (okrągły), głąb pokrajać, ułożyć obok kalafiora. Zrumienić bułeczkę, dodać do niej masło, stopić i polać kalafior lub podaćbez bułeczki, tylko ze świeżym masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650