![]() |
Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kalafiory z masłemProponuje polać masłem |
mleko, 3 łyżk.
cukier, 3 dag
masło, 4 dag
sól, 1 szczypta
bułka tarta , 6 dag
kalafior, 2 szt.
Kalafior opłukać, oczyścić, odciąć głąb i duże liście, pozostawiając przy „róży" wrośnięte listki; głąb obrać i ugotować wraz z kalafiorem. Zagotować wodę z mlekiem, solą i cukrem. Kalafior włożyć wraz z głąbem i ugotować w odkrytym naczyniu. Ugotowany kalafior odcedzić (wywar wżyć do zupy) i wyłożyć w całości na ogrzany półmisek (okrągły), głąb pokrajać, ułożyć obok kalafiora. Zrumienić bułeczkę, dodać do niej masło, stopić i polać kalafior lub podaćbez bułeczki, tylko ze świeżym masłem.