Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Kalafiory z masłem

Proponuje polać masłem

Składniki:

mleko, 3 łyżk.

cukier, 3 dag

masło, 4 dag

sól, 1 szczypta

bułka tarta , 6 dag

kalafior, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Kalafior opłukać, oczyścić, odciąć głąb i duże liście, pozostawiając przy „róży" wrośnięte listki; głąb obrać i ugotować wraz z kalafiorem. Zagotować wodę z mlekiem, solą i cukrem. Kalafior włożyć wraz z głąbem i ugotować w odkrytym naczyniu. Ugotowany kalafior odcedzić (wywar wżyć do zupy) i wyłożyć w całości na ogrzany półmisek (okrągły), głąb pokrajać, ułożyć obok kalafiora. Zrumienić bułeczkę, dodać do niej masło, stopić i polać kalafior lub podaćbez bułeczki, tylko ze świeżym masłem.