Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Kotlety z fasoli lub grochu

Podawać z ostrym sosem, surówką lub sałatką.

Składniki:
  • bułka tarta , 2 dag
  • mąka , 1 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 2 szt.
  • cebula, 3 dag
  • tłuszcz, 10 dag
  • woda, 1 szkl.
  • fasola biała, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Fasolę (groch) przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie kilka godzin. Nastawić ją do gotowania w tej wodzie, w której się moczyła. Do wody dodać gorące mleko. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Połowę fasoli (grochu) zemleć na maszynce do mięsa i wymieszać ze zrumienioną cebulą, z resztą fasoli (grochu), jajem, solą i pieprzem. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć masę, ukształtować gruby wałek, podzielić, nożem na części 3 cm grubości. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kotlety smażyć na silnym ogniu z obydwu stron Na jasnozłoty kolor. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650