Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kotlety z fasoli lub grochuPodawać z ostrym sosem, surówką lub sałatką. |
bułka tarta , 2 dag
mąka , 1 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 2 szt.
cebula, 3 dag
tłuszcz, 10 dag
woda, 1 szkl.
fasola biała, 40 dag
Fasolę (groch) przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie kilka godzin. Nastawić ją do gotowania w tej wodzie, w której się moczyła. Do wody dodać gorące mleko. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Połowę fasoli (grochu) zemleć na maszynce do mięsa i wymieszać ze zrumienioną cebulą, z resztą fasoli (grochu), jajem, solą i pieprzem. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć masę, ukształtować gruby wałek, podzielić, nożem na części 3 cm grubości. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kotlety smażyć na silnym ogniu z obydwu stron Na jasnozłoty kolor.