|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791) Fasola w sosie szarymPodawać z jajami sadzonymi lub kiełbasą na gorąco. Składniki:
Sposób przygotowaniaFasolę przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie na kilka godzin. Nastawić ją do gotowania w tej wodzie, w której się moczyła, dodać gorące mleko. Sporządzić karmel; cukier zrumienić, rozgotować go, dodając trochę wody i przygotować sos: cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu, wsypać mąkę, podsmażyć ją nieco. Zasmażką rozprowadzić wywarem z fasoli i karmelem, dodać zmiażdżone przyprawy i mieszając zagotować. Fasolą włożyć do sosu, dodać soli, pieprzu, kwasku (i cukru) do smaku, podgotować chwilę. Smak fasoli ma być słodkawo-kwaśny. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|