Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Fasola w sosie szarym

Podawać z jajami sadzonymi lub kiełbasą na gorąco.

Składniki:
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • kwasek cytrynowy, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • cukier, 2 dag
  • mąka , 3 dag
  • cebula, 3 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • woda, 1 szkl.
  • fasola biała, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie na kilka godzin. Nastawić ją do gotowania w tej wodzie, w której się moczyła, dodać gorące mleko. Sporządzić karmel; cukier zrumienić, rozgotować go, dodając trochę wody i przygotować sos: cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu, wsypać mąkę, podsmażyć ją nieco. Zasmażką rozprowadzić wywarem z fasoli i karmelem, dodać zmiażdżone przyprawy i mieszając zagotować. Fasolą włożyć do sosu, dodać soli, pieprzu, kwasku (i cukru) do smaku, podgotować chwilę. Smak fasoli ma być słodkawo-kwaśny. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650