![]() |
Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Fasola w sosie szarymPodawać z jajami sadzonymi lub kiełbasą na gorąco. |
liść bobkowy, 1 szt.
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
ziele angielskie, 1 szczypta
cukier, 2 dag
mąka , 3 dag
cebula, 3 dag
tłuszcz, 5 dag
mleko, 0.5 szkl.
woda, 1 szkl.
fasola biała, 40 dag
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie na kilka godzin. Nastawić ją do gotowania w tej wodzie, w której się moczyła, dodać gorące mleko. Sporządzić karmel; cukier zrumienić, rozgotować go, dodając trochę wody i przygotować sos: cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu, wsypać mąkę, podsmażyć ją nieco. Zasmażką rozprowadzić wywarem z fasoli i karmelem, dodać zmiażdżone przyprawy i mieszając zagotować. Fasolą włożyć do sosu, dodać soli, pieprzu, kwasku (i cukru) do smaku, podgotować chwilę. Smak fasoli ma być słodkawo-kwaśny.