Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MertroxKucharz (746)

Kaczka pieczona w galarecie

W podobny sposób przygotowuje się również gęś w galarecie

Składniki:
  • kaczka , 2500 g
  • smalec, 50 g
  • sól spożywcza, 10 g
  • cebula, 1 szt.
  • seler, 1 szt.
  • cukier, 10 g
  • żelatyna, 2 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Tuszkę kaczki obmyć i dokładnie oczyścić, odciąć szyję, skrzydła i nogi. Obgotować (5 min.) we wrzącej wodzie i gotować dalej powoli do czasu, aż mięso stanie się półmiękkie. Po wyjęciu z garnka i odcieknięciu natrzeć tuszkę majerankiem i smażyć na smalcu, aż zrumieni się skórka. Po ostygnięciu podzielić tuszkę na połowę, wycinając kręgosłup i rozcinając mostek, a następnie — na kilka mniejszych części. Przygotować zalewę z rosołu uzyskanego z gotowania kaczki, po dodaniu do niego soli, cebuli, selera, cukru i odpowiedniej ilości żelatyny; ponownie zagotować. W słojach układać kawałki kaczki (na słój o pojemności 0,5 I — ok. 250 g), przecedzić rosół i zalać nim mięso. Sterylizować: duże słoje — I godz. 45 min., małe — 1 godz. 30 min. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650