Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) Kaczka pieczona w galarecieW podobny sposób przygotowuje się również gęś w galarecie |
kaczka , 2500 g
smalec, 50 g
sól spożywcza, 10 g
cebula, 1 szt.
seler, 1 szt.
cukier, 10 g
żelatyna, 2 łyżk.
Tuszkę kaczki obmyć i dokładnie oczyścić, odciąć szyję, skrzydła i nogi. Obgotować (5 min.) we wrzącej wodzie i gotować dalej powoli do czasu, aż mięso stanie się półmiękkie. Po wyjęciu z garnka i odcieknięciu natrzeć tuszkę majerankiem i smażyć na smalcu, aż zrumieni się skórka. Po ostygnięciu podzielić tuszkę na połowę, wycinając kręgosłup i rozcinając mostek, a następnie — na kilka mniejszych części. Przygotować zalewę z rosołu uzyskanego z gotowania kaczki, po dodaniu do niego soli, cebuli, selera, cukru i odpowiedniej ilości żelatyny; ponownie zagotować. W słojach układać kawałki kaczki (na słój o pojemności 0,5 I — ok. 250 g), przecedzić rosół i zalać nim mięso. Sterylizować: duże słoje — I godz. 45 min., małe — 1 godz. 30 min.