Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:








Zapisz jako PDF

Smażony dorsz, karp, sandacz, szczupak naturalny karp.jpg
Smażony dorsz, karp, sandacz, szczupak naturalny
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Smażony dorsz, karp, sandacz, szczupak naturalny

Podawać z ziemniakami i sałatką, surówką lub sosem pomidorowym, grec­kim, węgierskim, chrzanowym.

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • karp , 1.1 kg
  • tłuszcz, 5 dag
  • mąka , 3 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • dorsz , 90 dag
  •  
Sposób przygotowania

Rybę sprawić, opłukać, dorsza oczyścić, opłukać, skropić octem. Nadkrajać mięśnie dookoła głowy i wzdłuż kręgosłupa, odfiletować płat mięsa z obydwu stron wraz ze skórą. Każdą połowę podzielić na porcje (w poprzek ryby), posolić, włożyć do miseczki. Przed smażeniem kawałki ryby osuszyć w czystym płótnie, oprószyć pieprzem i mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obydwu stron na rumiano; smażyć niezbyt szybko, tak aby mięso dosmażyło się wewnątrz. Podawać z ziemniakami i sałatką, surówką lub sosem pomidorowym, grec­kim, węgierskim, chrzanowym lub posypać podduszaną cebulką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650