Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Smażony dorsz, karp, sandacz, szczupak naturalnyPodawać z ziemniakami i sałatką, surówką lub sosem pomidorowym, greckim, węgierskim, chrzanowym. |
Na Boze Narodzenie
karp , 1.1 kg
tłuszcz, 5 dag
mąka , 3 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
dorsz , 90 dag
Rybę sprawić, opłukać, dorsza oczyścić, opłukać, skropić octem. Nadkrajać mięśnie dookoła głowy i wzdłuż kręgosłupa, odfiletować płat mięsa z obydwu stron wraz ze skórą. Każdą połowę podzielić na porcje (w poprzek ryby), posolić, włożyć do miseczki. Przed smażeniem kawałki ryby osuszyć w czystym płótnie, oprószyć pieprzem i mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obydwu stron na rumiano; smażyć niezbyt szybko, tak aby mięso dosmażyło się wewnątrz. Podawać z ziemniakami i sałatką, surówką lub sosem pomidorowym, greckim, węgierskim, chrzanowym lub posypać podduszaną cebulką.