Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Smażony dorsz, karp, sandacz, szczupak naturalny

Podawać z ziemniakami i sałatką, surówką lub sosem pomidorowym, grec­kim, węgierskim, chrzanowym.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

karp , 1.1 kg

tłuszcz, 5 dag

mąka , 3 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

dorsz , 90 dag

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, opłukać, dorsza oczyścić, opłukać, skropić octem. Nadkrajać mięśnie dookoła głowy i wzdłuż kręgosłupa, odfiletować płat mięsa z obydwu stron wraz ze skórą. Każdą połowę podzielić na porcje (w poprzek ryby), posolić, włożyć do miseczki. Przed smażeniem kawałki ryby osuszyć w czystym płótnie, oprószyć pieprzem i mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obydwu stron na rumiano; smażyć niezbyt szybko, tak aby mięso dosmażyło się wewnątrz. Podawać z ziemniakami i sałatką, surówką lub sosem pomidorowym, grec­kim, węgierskim, chrzanowym lub posypać podduszaną cebulką.