|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AncySSzef Kuchni (1305) Karp w szarym sosie po polskuPodawać z łazankami lub ziemniakami. Składniki:
Sposób przygotowaniaŻywą rybę opłukać, zabić, zebrać krzepnącą krew na miseczkę, dodać trochę octu; rybę oczyścić z łuski, sprawić, opłukać powtórnie, posolić na godzinę przed sporządzeniem, włożyć do porcelanowego naczynia. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, ugotować l litr wywaru, odcedzić. Na wrzący wywar włożyć rybę i jadalne wnętrzności, ugotować na wolnym ogniu (20 min.), rybę wyjąć, wywar odcedzić, odparować do 3/4 litra objętości. Sporządzić sos: stopić masło, dodać mąkę, mieszając nieco ją zrumienić, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić winem i wywarem z ryby cło odpowiedniej gęstości, dodać wino, mieszając zagotować sos (dodać pokruszony piernik, rozgotować go). Do sosu dodać soli, kwasku cytrynowego i cukru do smaku, zabarwić go karmelem na kolor ciemno-złoty. Oczyścić rodzynki, sparzyć migdały i pokrajać je w piórka. Rybę włożyć do sosu, dodać migdały i rodzynki, i przetrzymać w cieple do wydania. Podawać z łazankami lub ziemniakami. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|