Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Karp w szarym sosie po polskuPodawać z łazankami lub ziemniakami. |
migdał, 3 dag
rodzynki, 3 dag
cukier, 3 dag
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
czerwone wino, 0.5 szkl.
mąka , 4 dag
masło, 5 dag
sól, 1 szczypta
włoszczyzna, 10 dag
karp , 1.25 dag
Żywą rybę opłukać, zabić, zebrać krzepnącą krew na miseczkę, dodać trochę octu; rybę oczyścić z łuski, sprawić, opłukać powtórnie, posolić na godzinę przed sporządzeniem, włożyć do porcelanowego naczynia. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, ugotować l litr wywaru, odcedzić. Na wrzący wywar włożyć rybę i jadalne wnętrzności, ugotować na wolnym ogniu (20 min.), rybę wyjąć, wywar odcedzić, odparować do 3/4 litra objętości. Sporządzić sos: stopić masło, dodać mąkę, mieszając nieco ją zrumienić, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić winem i wywarem z ryby cło odpowiedniej gęstości, dodać wino, mieszając zagotować sos (dodać pokruszony piernik, rozgotować go). Do sosu dodać soli, kwasku cytrynowego i cukru do smaku, zabarwić go karmelem na kolor ciemno-złoty. Oczyścić rodzynki, sparzyć migdały i pokrajać je w piórka. Rybę włożyć do sosu, dodać migdały i rodzynki, i przetrzymać w cieple do wydania. Podawać z łazankami lub ziemniakami.