Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Dorsz, szczupak, sandacz, lub lin z wody z masłem rybka-gotowana.jpg
Dorsz, szczupak, sandacz, lub lin z wody z masłem
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Dorsz, szczupak, sandacz, lub lin z wody z masłem

W ten sam sposób ugotować i podać każdą inną rybę morską.

Składniki:
  • dorsz , 1 kg
  • pietruszka, 5 dag
  • marchew, 5 dag
  • seler, 5 dag
  • cebula, 3 dag
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • masło, 5 dag
  • jajka, 3 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Z dorsza zdjąć skórą, oczyścić jamę brzuszną z błon, rybę skropić octem. Ugotować wywar, odcedzić, posolić. Do wrzącego wywaru włożyć rybę i gotować na brzegu płyty 20 minut na bardzo słabym ogniu. Ugotować, obrać i posiekać jaja, posiekać zieleninę. Zrumienić masło. Ugotowaną rybę wyjąć, odsączyć, ułożyć na półmisku, posypać jajem i zieleniną, skropić masłem. Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną, pomidorową, pomidorami ośnieżanymi lub surówką warzywną. Ugotowaną rybę można podawać z ostrymi sosami, zwłaszcza z sosem chrzanowym i ziemniakami. W ten sam sposób ugotować i podać każdą inną rybę morską, np. flądrę, karmazyna, makrelę, pstrąga itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650