Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Dorsz, szczupak, sandacz, lub lin z wody z masłem

W ten sam sposób ugotować i podać każdą inną rybę morską.

Składniki:

dorsz , 1 kg

pietruszka, 5 dag

marchew, 5 dag

seler, 5 dag

cebula, 3 dag

liść bobkowy, 1 szt.

ziele angielskie, 1 szczypta

masło, 5 dag

jajka, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Z dorsza zdjąć skórą, oczyścić jamę brzuszną z błon, rybę skropić octem. Ugotować wywar, odcedzić, posolić. Do wrzącego wywaru włożyć rybę i gotować na brzegu płyty 20 minut na bardzo słabym ogniu. Ugotować, obrać i posiekać jaja, posiekać zieleninę. Zrumienić masło. Ugotowaną rybę wyjąć, odsączyć, ułożyć na półmisku, posypać jajem i zieleniną, skropić masłem. Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną, pomidorową, pomidorami ośnieżanymi lub surówką warzywną. Ugotowaną rybę można podawać z ostrymi sosami, zwłaszcza z sosem chrzanowym i ziemniakami. W ten sam sposób ugotować i podać każdą inną rybę morską, np. flądrę, karmazyna, makrelę, pstrąga itp.