Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Dorsz, szczupak, sandacz, lub lin z wody z masłemW ten sam sposób ugotować i podać każdą inną rybę morską. |
dorsz , 1 kg
pietruszka, 5 dag
marchew, 5 dag
seler, 5 dag
cebula, 3 dag
liść bobkowy, 1 szt.
ziele angielskie, 1 szczypta
masło, 5 dag
jajka, 3 szt.
Z dorsza zdjąć skórą, oczyścić jamę brzuszną z błon, rybę skropić octem. Ugotować wywar, odcedzić, posolić. Do wrzącego wywaru włożyć rybę i gotować na brzegu płyty 20 minut na bardzo słabym ogniu. Ugotować, obrać i posiekać jaja, posiekać zieleninę. Zrumienić masło. Ugotowaną rybę wyjąć, odsączyć, ułożyć na półmisku, posypać jajem i zieleniną, skropić masłem. Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną, pomidorową, pomidorami ośnieżanymi lub surówką warzywną. Ugotowaną rybę można podawać z ostrymi sosami, zwłaszcza z sosem chrzanowym i ziemniakami. W ten sam sposób ugotować i podać każdą inną rybę morską, np. flądrę, karmazyna, makrelę, pstrąga itp.