Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kaczka duszona z pomidorami Kaczka duszona z pomidorami.jpg
Kaczka duszona z pomidorami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Kaczka duszona z pomidorami

Podawać z ziemniakami lub z kluseczkami kładzionymi.

Składniki:
  • kaczka , 1 szt.
  • słonina, 3 dag
  • cebula, 5 dag
  • rosół, 0.5 szkl.
  • wino wytrawne, 0.5 szkl.
  • pomidor, 50 dag
  • sól, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • goździki, 2 szt.
  • mielona papryka, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Ugotować wywar z podróbek z włoszczyzną. Skruszałą i sprawioną kaczkę opłukać i natrzeć solą na 2 godziny przedsporządzeniem. Kaczkę ułożyć na brytfannie, słoninę stopić, wyjąć skwarki, mięso oblać tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano, polewając tłuszczem i skrapiając wodą. Gdy kaczka na wpół upieczona, przełożyć ją do rondelka, dodać cebulę pokrajaną i przyprawy, podlać rosołem i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. W czasie duszenia kaczkę podlewać rosołem, przy końcu wlać wino, dodać opłukane, pokrajane pomidory i dusić razem. Gdy mięso miękkie, wyjąć je, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku, wsta­wić do piekarnika, aby nie ostygło. Sos przetrzeć, zagotować, oblać nim kaczkę. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650