Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Kaczka duszona z pomidorami

Podawać z ziemniakami lub z kluseczkami kładzionymi.

Składniki:

kaczka , 1 szt.

słonina, 3 dag

cebula, 5 dag

rosół, 0.5 szkl.

wino wytrawne, 0.5 szkl.

pomidor, 50 dag

sól, 1 szczypta

liść bobkowy, 1 szt.

ziele angielskie, 1 szczypta

goździki, 2 szt.

mielona papryka, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Ugotować wywar z podróbek z włoszczyzną. Skruszałą i sprawioną kaczkę opłukać i natrzeć solą na 2 godziny przedsporządzeniem. Kaczkę ułożyć na brytfannie, słoninę stopić, wyjąć skwarki, mięso oblać tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano, polewając tłuszczem i skrapiając wodą. Gdy kaczka na wpół upieczona, przełożyć ją do rondelka, dodać cebulę pokrajaną i przyprawy, podlać rosołem i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. W czasie duszenia kaczkę podlewać rosołem, przy końcu wlać wino, dodać opłukane, pokrajane pomidory i dusić razem. Gdy mięso miękkie, wyjąć je, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku, wsta­wić do piekarnika, aby nie ostygło. Sos przetrzeć, zagotować, oblać nim kaczkę.