Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Kaczka duszona z pomidoramiPodawać z ziemniakami lub z kluseczkami kładzionymi. |
kaczka , 1 szt.
słonina, 3 dag
cebula, 5 dag
rosół, 0.5 szkl.
wino wytrawne, 0.5 szkl.
pomidor, 50 dag
sól, 1 szczypta
liść bobkowy, 1 szt.
ziele angielskie, 1 szczypta
goździki, 2 szt.
mielona papryka, 1 szczypta
Ugotować wywar z podróbek z włoszczyzną. Skruszałą i sprawioną kaczkę opłukać i natrzeć solą na 2 godziny przedsporządzeniem. Kaczkę ułożyć na brytfannie, słoninę stopić, wyjąć skwarki, mięso oblać tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano, polewając tłuszczem i skrapiając wodą. Gdy kaczka na wpół upieczona, przełożyć ją do rondelka, dodać cebulę pokrajaną i przyprawy, podlać rosołem i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. W czasie duszenia kaczkę podlewać rosołem, przy końcu wlać wino, dodać opłukane, pokrajane pomidory i dusić razem. Gdy mięso miękkie, wyjąć je, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku, wstawić do piekarnika, aby nie ostygło. Sos przetrzeć, zagotować, oblać nim kaczkę.