Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Kurczęta po węgiersku

Podawać z kluseczkami kładzionymi.

Składniki:
  • śmietana, 20 dag
  • mąka , 2 dag
  • masło, 3 dag
  • rosół, 0.5 l
  • przecier pomidorowy, 5 dag
  • cebula, 9 kg
  • słonina, 8 dag
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • kurczęta, 1.5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Sprawione i opłukane kurczęta nasolić na godziną przed przyrządzeniem. Kurczęta podzielić na porcje, oprószyć papryką, osmażyć na tłuszczu rumieniąc, przenieść do dopasowanego rondelka, dodać tłuszcz ze smażenia, pokrajaną cebulę i dusić podlewając rosołem. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją powidełkami i wlać do sosu, mieszając zagotować; jeżeli potrzeba, dodać soli i papryki do smaku. W sosie tym na brzegu kuchni węglowej lub na płytce azbestowej położo­nej na palniku dogotować kurczęta; przed wydaniem sos przetrzeć, wymieszać ze śmietaną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650