Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Kurczęta po węgiersku

Podawać z kluseczkami kładzionymi.

Składniki:

śmietana, 20 dag

mąka , 2 dag

masło, 3 dag

rosół, 0.5 l

przecier pomidorowy, 5 dag

cebula, 9 kg

słonina, 8 dag

mielona papryka, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

kurczęta, 1.5 kg

Sposób przygotowania:

Sprawione i opłukane kurczęta nasolić na godziną przed przyrządzeniem. Kurczęta podzielić na porcje, oprószyć papryką, osmażyć na tłuszczu rumieniąc, przenieść do dopasowanego rondelka, dodać tłuszcz ze smażenia, pokrajaną cebulę i dusić podlewając rosołem. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją powidełkami i wlać do sosu, mieszając zagotować; jeżeli potrzeba, dodać soli i papryki do smaku. W sosie tym na brzegu kuchni węglowej lub na płytce azbestowej położo­nej na palniku dogotować kurczęta; przed wydaniem sos przetrzeć, wymieszać ze śmietaną.