Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Kurczęta po węgierskuPodawać z kluseczkami kładzionymi. |
śmietana, 20 dag
mąka , 2 dag
masło, 3 dag
rosół, 0.5 l
przecier pomidorowy, 5 dag
cebula, 9 kg
słonina, 8 dag
mielona papryka, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
kurczęta, 1.5 kg
Sprawione i opłukane kurczęta nasolić na godziną przed przyrządzeniem. Kurczęta podzielić na porcje, oprószyć papryką, osmażyć na tłuszczu rumieniąc, przenieść do dopasowanego rondelka, dodać tłuszcz ze smażenia, pokrajaną cebulę i dusić podlewając rosołem. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją powidełkami i wlać do sosu, mieszając zagotować; jeżeli potrzeba, dodać soli i papryki do smaku. W sosie tym na brzegu kuchni węglowej lub na płytce azbestowej położonej na palniku dogotować kurczęta; przed wydaniem sos przetrzeć, wymieszać ze śmietaną.