|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AncySSzef Kuchni (1305) Kurczęta duszone z młodymi warzywamiPodawać posypane zielonym koperkiem, z młodymi ziemniakami. Składniki:
Sposób przygotowaniaKurczęta sprawić, oczyścić na kilka godzin przed sporządzaniem, opłukać i nasolić. Kurczęta ułożyć w dopasowanym naczyniu, zalać małą ilością wody i gotować je 30 minut, przewracając na drugą stronę. Młode warzywa opłukać, oczyścić: marchewkę, seler, pietruszkę pokrajać w dość grube krążki, kalarepkę w drobną kostkę, fasolkę szparagową w skośne kawałeczki, kalafiory podzielić na drobne „różyczki", głąb skrajać. Do podgotowanych kurc2ąt dodać margarynę lub masło i najpierw kalarepkę i kalafior, po kilku minutach resztę warzyw i soli do smaku; ugotować do miękkości kurczęta i warzywa, odparowując wywar. Gdy kurczęta miękkie, pokrajać je na dwie lub cztery porcje, zależnie Od wielkości kurcząt. Sporządzić zasmażkę: stopić masło, dodać mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem, wlać do warzyw, mieszając zagotować. Sos powinien być rzadkawy i ma trochę podpływać. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|