Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Kurczęta duszone z młodymi warzywami

Podawać posypane zielonym koperkiem, z młodymi ziemniakami.

Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 2 dag
  • masło, 3 dag
  • margaryna, 3 dag
  • pietruszka, 10 dag
  • kalarepa, 20 dag
  • fasola szparagowa, 20 dag
  • groszek zielony, 10 dag
  • seler, 10 dag
  • kalafior, 20 dag
  • marchew, 20 dag
  • kurczęta, 1.5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Kurczęta sprawić, oczyścić na kilka godzin przed sporządzaniem, opłukać i nasolić. Kurczęta ułożyć w dopasowanym naczyniu, zalać małą ilością wody i goto­wać je 30 minut, przewracając na drugą stronę. Młode warzywa opłukać, oczyścić: marchewkę, seler, pietruszkę pokrajać w dość grube krążki, kalarepkę w drobną kostkę, fasolkę szparagową w skośne kawałeczki, kalafiory podzielić na drobne „różyczki", głąb skrajać. Do podgotowanych kurc2ąt dodać margarynę lub masło i najpierw kalarep­kę i kalafior, po kilku minutach resztę warzyw i soli do smaku; ugotować do miękkości kurczęta i warzywa, odparowując wywar. Gdy kurczęta miękkie, pokrajać je na dwie lub cztery porcje, zależnie Od wielkości kurcząt. Sporządzić zasmażkę: stopić masło, dodać mąkę, lekko zrumienić, rozpro­wadzić wywarem, wlać do warzyw, mieszając zagotować. Sos powinien być rzadkawy i ma trochę podpływać. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650