Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Kurczęta duszone z młodymi warzywamiPodawać posypane zielonym koperkiem, z młodymi ziemniakami. |
sól, 1 szczypta
mąka , 2 dag
masło, 3 dag
margaryna, 3 dag
pietruszka, 10 dag
kalarepa, 20 dag
fasola szparagowa, 20 dag
groszek zielony, 10 dag
seler, 10 dag
kalafior, 20 dag
marchew, 20 dag
kurczęta, 1.5 kg
Kurczęta sprawić, oczyścić na kilka godzin przed sporządzaniem, opłukać i nasolić. Kurczęta ułożyć w dopasowanym naczyniu, zalać małą ilością wody i gotować je 30 minut, przewracając na drugą stronę. Młode warzywa opłukać, oczyścić: marchewkę, seler, pietruszkę pokrajać w dość grube krążki, kalarepkę w drobną kostkę, fasolkę szparagową w skośne kawałeczki, kalafiory podzielić na drobne „różyczki", głąb skrajać. Do podgotowanych kurc2ąt dodać margarynę lub masło i najpierw kalarepkę i kalafior, po kilku minutach resztę warzyw i soli do smaku; ugotować do miękkości kurczęta i warzywa, odparowując wywar. Gdy kurczęta miękkie, pokrajać je na dwie lub cztery porcje, zależnie Od wielkości kurcząt. Sporządzić zasmażkę: stopić masło, dodać mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem, wlać do warzyw, mieszając zagotować. Sos powinien być rzadkawy i ma trochę podpływać.