Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Kurczęta duszone z młodymi warzywami

Podawać posypane zielonym koperkiem, z młodymi ziemniakami.

Składniki:

sól, 1 szczypta

mąka , 2 dag

masło, 3 dag

margaryna, 3 dag

pietruszka, 10 dag

kalarepa, 20 dag

fasola szparagowa, 20 dag

groszek zielony, 10 dag

seler, 10 dag

kalafior, 20 dag

marchew, 20 dag

kurczęta, 1.5 kg

Sposób przygotowania:

Kurczęta sprawić, oczyścić na kilka godzin przed sporządzaniem, opłukać i nasolić. Kurczęta ułożyć w dopasowanym naczyniu, zalać małą ilością wody i goto­wać je 30 minut, przewracając na drugą stronę. Młode warzywa opłukać, oczyścić: marchewkę, seler, pietruszkę pokrajać w dość grube krążki, kalarepkę w drobną kostkę, fasolkę szparagową w skośne kawałeczki, kalafiory podzielić na drobne „różyczki", głąb skrajać. Do podgotowanych kurc2ąt dodać margarynę lub masło i najpierw kalarep­kę i kalafior, po kilku minutach resztę warzyw i soli do smaku; ugotować do miękkości kurczęta i warzywa, odparowując wywar. Gdy kurczęta miękkie, pokrajać je na dwie lub cztery porcje, zależnie Od wielkości kurcząt. Sporządzić zasmażkę: stopić masło, dodać mąkę, lekko zrumienić, rozpro­wadzić wywarem, wlać do warzyw, mieszając zagotować. Sos powinien być rzadkawy i ma trochę podpływać.