Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety mielone z wieprzowiny i kaszy

Całkiem smaczne

  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • bułka tarta , 5 dag
  • jajka, 1 szt.
  • cebula, 5 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  • kasza jaglana , 20 dag
  • wieprzowina , 65 dag
  •  
Sposób przygotowania

Cebulę drobno pokrajać, zrumienić z tłuszczem na jasnozłoty kolor.Zagotować 3 razy tyle wody, ile jest kaszy. Kaszę opłukać, włożyć na wrzącą wodę i powoli ugotować na brzegu kuchni pod przykryciem; gdy miękka, zdjąć i ostudzić.Zemleć mięso i połowę kaszy w maszynce. Do masy dodać resztę kaszy, jajo, sól i pieprz do smaku, starannie ją wy­robić. Masę podzielić na 10 porcji, kształtować z niej okrągłe, grube kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać na patelni tłuszcz, usmażyć kotlety z obydwu stron na rumiano.Podawać z surówką, sałatką.Z tych samych proporcji można przyrządzić kotlety z dorsza surowego. Zamiast mięsa wieprzowego użyć 50 dkg oczyszczonego mięsa z dorsza. Do kotle­tów z dorsza wziąć kaszę jaglaną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650