Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Kotlety mielone z wieprzowiny i kaszyCałkiem smaczne |
Liczba porcji: więcej
bułka tarta , 5 dag
jajka, 1 szt.
cebula, 5 dag
tłuszcz, 3 dag
kasza jaglana , 20 dag
wieprzowina , 65 dag
Cebulę drobno pokrajać, zrumienić z tłuszczem na jasnozłoty kolor.Zagotować 3 razy tyle wody, ile jest kaszy. Kaszę opłukać, włożyć na wrzącą wodę i powoli ugotować na brzegu kuchni pod przykryciem; gdy miękka, zdjąć i ostudzić.Zemleć mięso i połowę kaszy w maszynce. Do masy dodać resztę kaszy, jajo, sól i pieprz do smaku, starannie ją wyrobić. Masę podzielić na 10 porcji, kształtować z niej okrągłe, grube kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać na patelni tłuszcz, usmażyć kotlety z obydwu stron na rumiano.Podawać z surówką, sałatką.Z tych samych proporcji można przyrządzić kotlety z dorsza surowego. Zamiast mięsa wieprzowego użyć 50 dkg oczyszczonego mięsa z dorsza. Do kotletów z dorsza wziąć kaszę jaglaną.