Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Gliuwecz bułgarski

Jest to bardzo opłacalna i odżywcza potrawa.

Składniki:
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 2 dag
  • wieprzowina , 25 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • włoszczyzna, 40 dag
  • gliuwecz, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Włoszczyznę oczyścić, pokrajać w krążki średniej grubości (pół lub ćwierć – krążki zależnie od wymiarów korzeni), zalać niedużą ilością wody, dodać stopiony tłuszcz, l szklankę wrzącej wody i szybko ugotować. Z „sałatki" bułgarskiej wyjąć i odrzucić małe strąki bardzo ostrej papryki przyprawowej (do której w Polsce nie jesteśmy przyzwyczajeni). Gdy warzywa już się dogotowują, włożyć nie rozmrożony gliuwecz, mięso pokrajane na porcje, sól i cukier do smaku, wymieszać i dogotować. Podawać z ziemniakami, fasolą, makaronem lub sypkim ryżem. Potrawę tę można sporządzić z resztkami jakiegokolwiek mięsa lub z kiełbasą krajaną na grube krążki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650