|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Gliuwecz bułgarskiJest to bardzo opłacalna i odżywcza potrawa. Składniki:
Sposób przygotowaniaWłoszczyznę oczyścić, pokrajać w krążki średniej grubości (pół lub ćwierć – krążki zależnie od wymiarów korzeni), zalać niedużą ilością wody, dodać stopiony tłuszcz, l szklankę wrzącej wody i szybko ugotować. Z „sałatki" bułgarskiej wyjąć i odrzucić małe strąki bardzo ostrej papryki przyprawowej (do której w Polsce nie jesteśmy przyzwyczajeni). Gdy warzywa już się dogotowują, włożyć nie rozmrożony gliuwecz, mięso pokrajane na porcje, sól i cukier do smaku, wymieszać i dogotować. Podawać z ziemniakami, fasolą, makaronem lub sypkim ryżem. Potrawę tę można sporządzić z resztkami jakiegokolwiek mięsa lub z kiełbasą krajaną na grube krążki. |
![]() Witaj nieznajomy![]() Użytkownik Ilość punktów ![]()
|
||||||||||||||||
![]() |