![]() |
Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Gliuwecz bułgarskiJest to bardzo opłacalna i odżywcza potrawa. |
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 2 dag
wieprzowina , 25 dag
tłuszcz, 5 dag
włoszczyzna, 40 dag
gliuwecz, 1 szt.
Włoszczyznę oczyścić, pokrajać w krążki średniej grubości (pół lub ćwierć – krążki zależnie od wymiarów korzeni), zalać niedużą ilością wody, dodać stopiony tłuszcz, l szklankę wrzącej wody i szybko ugotować. Z „sałatki" bułgarskiej wyjąć i odrzucić małe strąki bardzo ostrej papryki przyprawowej (do której w Polsce nie jesteśmy przyzwyczajeni). Gdy warzywa już się dogotowują, włożyć nie rozmrożony gliuwecz, mięso pokrajane na porcje, sól i cukier do smaku, wymieszać i dogotować. Podawać z ziemniakami, fasolą, makaronem lub sypkim ryżem. Potrawę tę można sporządzić z resztkami jakiegokolwiek mięsa lub z kiełbasą krajaną na grube krążki.