Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pieczeń wieprzowa z cebulą Pieczeń wieprzowa z cebulą.jpg
Pieczeń wieprzowa z cebulą
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Pieczeń wieprzowa z cebulą

Pieczone mięso wieprzowe jest mniej wydajne od takiego samego mięsa uduszonego.

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • wieprzowina , 1 kg
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 3 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • cebula, 5 dag
  • kminek, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Na pieczyste z wieprzowiny wybierać mięso nietłuste, gdyż tłuszcz wytapia się w czasie pieczenia i z tego powodu pieczeń z tłustego mięsa jest mało wydajna. Mięso opłukać i nie luzując od kości wrastających w mięśnie oprószyć solą i mąką, osmażyć ze wszystkich stron lekko rumieniąc. Mięso przełożyć na brytfannę dopasowaną do Wielkości, oblać tłuszczem, posypać kminkiem i wstawić do piekarnika miernie gorącego.Piec około l godziny polewając sosem; sos skraplać wodą. Gdy mięso na wpół upieczone, dodać do sosu cebulę pokrajaną w krążki i lekko ją zrumienić. Miękkie mięso pokrajać w cienkie płaty w poprzek włókien, ułożyć na gorącym półmisku, przybrać cebulą i skropić sosem. Podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną, brukwią lub burakami, kala­fiorem, brukselką, fasolką szparagową. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650