Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Pieczeń wieprzowa z cebulą

Pieczone mięso wieprzowe jest mniej wydajne od takiego samego mięsa uduszonego.

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

wieprzowina , 1 kg

sól, 1 szczypta

mąka , 3 dag

tłuszcz, 5 dag

cebula, 5 dag

kminek, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Na pieczyste z wieprzowiny wybierać mięso nietłuste, gdyż tłuszcz wytapia się w czasie pieczenia i z tego powodu pieczeń z tłustego mięsa jest mało wydajna. Mięso opłukać i nie luzując od kości wrastających w mięśnie oprószyć solą i mąką, osmażyć ze wszystkich stron lekko rumieniąc. Mięso przełożyć na brytfannę dopasowaną do Wielkości, oblać tłuszczem, posypać kminkiem i wstawić do piekarnika miernie gorącego.Piec około l godziny polewając sosem; sos skraplać wodą. Gdy mięso na wpół upieczone, dodać do sosu cebulę pokrajaną w krążki i lekko ją zrumienić. Miękkie mięso pokrajać w cienkie płaty w poprzek włókien, ułożyć na gorącym półmisku, przybrać cebulą i skropić sosem. Podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną, brukwią lub burakami, kala­fiorem, brukselką, fasolką szparagową.