|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: TrinNnitySzef Kuchni (1150) Szaszłyk po turecku z ryżemTę recepturę przywieźliśmy z mężem z wycieczki do turcji.
Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso obmyć, usunąć błony i nadmiar tłuszczu, wykroić krążki mięsa o średnicy ok. 4 cm. Czosnek posiekać drobno, cebulę pokrajać na plasterki. Krążki mięsa posolić, obsypać posiekanym czosnkiem i mielonym pieprzem, skropić octem, ułożyć warstwami w misce, przekładając cebulą; przykryć i pozostawić na 2—3 godz. do zamarynowania. Słoninę pokrajać na 24—28 plasterków (kwadracików) o wymiarach 4X4 cm. Pomidory pokrajać również na plasterki. Przygotować 4 drewniane patyczki ok. 1/3 cm średnicy i ok. 15 cm długości. Plasterki baraniny nawlec na patyczki na przemian z plasterkami słoniny, cebuli i pomidorów. Smażyć nad dobrze rozżarzonym węglem drzewnym lub na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem do czasu utworzenia się na powierzchni zrumienionej warstewki; wewnątrz mięso powinno pozostać różowe. Podawać z zapiekanym ryżem, nie zdejmując z patyczków.Przygotować ryż: umyć w zimnej wodzie, wsypać do wrzątku (2 razy więcej wody niż ryżu), dodać podsmażoną na tłuszczu cebulę, pomidory, posolić i wymieszać. Gotować na słabym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie w całości wodę. Wymieszać i zapiec w piekarniku. Tak przygotowanym ryżem obłożyć szaszłyki na półmisku.Na zdjęciu szaszłyki w nieco innej wersji: zamiast pomidorów - papryka, a ryż w wersji z kukurydzą dla odmiany :). Smacznego |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|