|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Filety z polędwicy z pieczarkamiSuper super super smaczne Składniki:
Sposób przygotowaniaPrzyrządzić pieczarki: grzyby opłukać, kapelusze obrać ze skórki, pokrajać w grube krążki, dodać masło, skropić wodą i udusić, grzyby posolić do smaku, dodać pieprz; przy końcu duszenia grzyby dla aromatu lekko przyrumienić mieszając. Przygotować grzanki: z długiej bułki wykrajać 5 owalnych grzanek grubości 1,5 cm, wyrównać brzegi, w ostatniej chwili osmażyć je na maśle, tak aby powierzchnia była chrupiąca. Polędwicę (część środkową) bez „warkocza" opłukać, obrać z łoju, błon i ścięgien, pokrajać w poprzek włókien na 10 jednakowej wielkości befsztyków; oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać silnie smalec na patelni, włożyć mięso i szybko zrumienić z obydwu stron, nie dosmażając filetów do wnętrza. Każdy filet ułożyć na gorącej grzance, na wierzch fileta położyć porcję pieczarek. Mięso wyłożyć na półmisek, ogrzać w piekarniku. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|