Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Smażony befsztyk po angielsku

Od takie sobie danie

  • Sposób przygotowania: smażone
Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • smalec, 4 dag
  • masło, 4 dag
  • wołowina , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, odciąć tłuszcz, błony i ściągną, pokrajać na grube 3 centymetrowe porcje prostopadłe do podstawy i nie odejmując „warkocza" pobijać befsztyk lekko dłonią: befsztyki ukształtować nożem, nadając im kształt okrągły. Bezpośrednio przed smażeniem mięso posolić. Rozgrzać tłuszcz, mięso obsmażyć na rumiane z obu stron nie dosmażając do wnętrza; przy obracaniu mięsa dodać masło. Sos podlać dwiema łyżkami wody, zagotować mieszając, aby zrumienione i przywarte do patelni białko rozpuściło się. Befsztyki ułożyć na gorącym półmisku, oblać sosem. Podawać z jajem, ce­bulą smażoną, krążkiem masła szczypiorkowego, chrzanowego, śledziowego i ziemniakami oraz surówką sezonową, gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fasolką szparagową, groszkiem, smażonymi pomido­rami itp.). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650