Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Smażony befsztyk po angielskuOd takie sobie danie |
Sposób przygotowania: smażone
sól, 1 szczypta
smalec, 4 dag
masło, 4 dag
wołowina , 1 kg
Mięso opłukać, odciąć tłuszcz, błony i ściągną, pokrajać na grube 3 centymetrowe porcje prostopadłe do podstawy i nie odejmując „warkocza" pobijać befsztyk lekko dłonią: befsztyki ukształtować nożem, nadając im kształt okrągły. Bezpośrednio przed smażeniem mięso posolić. Rozgrzać tłuszcz, mięso obsmażyć na rumiane z obu stron nie dosmażając do wnętrza; przy obracaniu mięsa dodać masło. Sos podlać dwiema łyżkami wody, zagotować mieszając, aby zrumienione i przywarte do patelni białko rozpuściło się. Befsztyki ułożyć na gorącym półmisku, oblać sosem. Podawać z jajem, cebulą smażoną, krążkiem masła szczypiorkowego, chrzanowego, śledziowego i ziemniakami oraz surówką sezonową, gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fasolką szparagową, groszkiem, smażonymi pomidorami itp.).