|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Wołowina duszona w warzywachMoże być również cielęcina lub króliki Składniki:
Sposób przygotowaniaWarzywa opłukać, oczyścić, pokrajać w dość duże kawałki (2 cm długości), aby się nie rozgotowały. Mięso opłukać, wyporcjować, krając na kawałki jednakowego kształtu i wielkości, oprószyć solą, papryką i mąką, i osmażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano, przełożyć do rondla, podlać trochę wodą i dusić. Warzywa układać w rondlu odpowiedniej wielkości, przekładając je prawie zupełnie ugotowanym mięsem i przyprawami, zalać niedużą ilością wrzącego rosołu z mięsa lub wodą i razem ugotować powoli pod przykryciem do miękkości. Miękkie warzywa i mięso podprawić mąką pozostałą z opróżenia, rozmieszaną z wodą i pomidorami, zagotować, przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub fasolą na sypko. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|